Tuesday, June 12, 2012

Halaqah Sentuhan Qalbu Musim ke-3

Aywaaah bersama Ustaz OSEM!
Assalamualaikum.

Alhamdulillah semalam saya berjaya membantu Ustaz Kyrel dalam rakaman rancangan Halaqah Sentuhan Qalbu untuk musim ke-3. Malam sebelumnya, saya mendapat panggilan telefon daripada producer rancangan itu dan meminta saya mengiringi Ustaz Kyrel keesokan harinya dengan bunyi piano. Agak menakutkan jugak laa sebenarnye since saya ni tak suke perform atas stage depan orang ramai. Tetapi memandangkan ini permintaan ustaz OSEM.. saya pun memberanikan diri! 

Sesi latihan beberapa jam sebelum rancangan berjalan lancar dengan hidangan air ribena sebagai pemanis mulut! cheywah..

Hari Isnin, setelah bersesat-sesatan mencari studio NTV7 yg berada kat Glenmarie tu... saya pun sampai lah di tempat parking kereta. Debaran mulai terasa... takut dah ni.. selera makan pon ilang! hehe.. Jumpa Ustaz duduk semeja dengan Haji Ahmad Noor Sulaiman. Tenang aje Ustaz ni.. yelaaa dah slalu masuk TV.

Idola masa kecik tengok Jejak Rasul. Ahmad Noor Sulaiman

Jam 12 tengah hari kami dibenarkan praktis seploh minit. Mulalah praktis2 di hadapan audience yang terdiri daripada adik-adik UiTM. Gedebak gedebuk... show pun habis. Alhamdulillah berjaya memainkan piano dengan gembira kecuali di saat-saat ending tu ada tertekan satu key. Adoi. harap tak teruk sangat! hahahaha....

Bertambah gelisah main ni apabila ternampak Habib Ali Zainal Abidin turut berada di tepi Audio Man menonton persembahan kami. Cuak Cuak! Alhamdulillah selesai akhirnya... and terharu setelah abis tu.. bergerak nak salam Habib Ali.. dia cakap "Ahsanti... Ahsanti... (and beberapa pekataan Arab lagi yg saya tak mahir)"
Habib Ali Zainal Abidin

Tamat sesi pembukaan, mendengar kata-kata ilmu dan perkongsian cerita daripada Habib Ali Zainal Abidin memang sangat mengasyikkan. Kata-kata yang disusun kemas, nada lemah lembut yang cukup sopan dan santun, beliau bercerita mengenai Tetamu Sidhratul Muntaha yakni Baginda Rasulullah S.A.W. ketika peristiwa Israk dan Mikraj.

Jam 3pm untuk episod seterusnya, saya bersama-sama abang-abang Majlis Selawat mengiringi adik-adik Maahad Tahfiz dari Ampang untuk lagu Ya Hanana. Betapa beruntungnya kami! :-) menjaDi umat Nabi Muhammad S.A.W.

Abang-abang Majlis Selawat bersama2 Adik Tahfiz
Jam 6.00pm, semuanya selesai dan setelah minum petang, saya bersurai lebih awal kerana ingin mengurus adik-adik ASIQS yang akan pulang sebentar lagi daripada main futsal. Apa-apa pun.. syukur Alhamdulillah, hari itu merupakan antara hari terhebat pernah saya alami. Assalamualaikum. :-)

5 comments:

MTD Admins said...

"Pelangi"-kayant ft nabyha

naza said...

beruntungnye dpt involve mjlis2 cmni...

cindir-rela said...

abis ab awak tak masuk keje bidang engineering la ye??

Anonymous said...

iye ke ustaz sebut ahsanti? bkn ahsanta? huhu sbbnye kalau ti utk prempuan . hehe :)

ape pon , utk la dpt jmpe habib ali zainal abidin face 2 face :)

Marsitah said...

Untungnya... tahniah. Teruskan usaha da'wah anda. Insya Allah 1 day sy nak buat wedding ank2 sy dgn deejay mengalunkan lagu2 qasidah ni